Keyboard Barn

Keyboards för barn

Vi på Webmusic har en förkärlek för keyboards och då inte minst små keyboards för barn, eftersom vi gärna uppmuntrar de yngre att börja spela. Nästan alla världsstjärnor började med musiken som små och som vuxna kan vi uppmuntra dem att börja tidigt.

En fördel med keyboards till barn är att det är ett musikinstrument som är lätt att börja med. Ytterligare en fördel är att de inte är särskilt dyra att införskaffa sig. Åtminstone inte när det är just keyboards för barn vi talar om. Riktiga proffskeyboards kan kosta många tusenlappar. Söker du på Keyboard Barn i valfri sökmotor, får du många resultat. Här försöker vi att ge tips kring hur barnet kan lära sig att spela.

Sätt lappar på tangenterna för att hjälpa ditt barn hitta rätt på keyboarden

Ett tips för att få barnet att lära sig fortare är att sätta fast lappar eller tejpbitar på tangenterna. Sedan skriver du ner rätt ton på rätt tangent. Det här hjälper barnet att lära sig pianot fortare och att även i framtiden kunna lära sig noter om han eller hon önskar. Huruvida man faktiskt bör lära sig noter eller inte beror i hög grad på vilken musik man ska spela. Ska man spela i ett rock- eller ett popband använder man inte särksilt mycket noter idag. Dock är det en förutästtning för, eller åtminstone starkt bidragande till, att barnet kan lyckas som keyboardist i form av studiomusiker i framtiden.

Keyboard barn

Här ovan finns en bild med vad respektive tangent heter. Orientera er helt enkelt med hjälp av de svarta tangenterna. Namnet på de svarta tangenterna behövs troligtvis inte än, när barnet är så ungt, men är lätt att lära sig. Den svarta tangent till höger om den vita får alltid en fyrkant efter sig. Till exempel heter den svarta tangenten om höger till C “C#” och D “D#”.

De har dock två namn, beroende på om man sänker eller höjer. Om du sänker, det vill säga går till vänster, byter “C#” namn till “D♭”. “C#” utalas “ciss”, medan “D♭” utallas “dess”. Om det är en fyrkant lägger du helt enkelt till “iss” när du ska uttala det. Om det istället är en “♭” lägger du till “ess”.

Keyboards för barn behöver inte vara lågkvalitativa

Bara för att keyboarden är tillverkad för yngre, betyder det inte att den behöver vara i dålig kvalitet. Även en mycket billig keyboard låter ofta helt okej eftersom hantverket inte ställer lika höga krav som till exempel en gitarr. En riktigt billig gitarr låter ofta dåligt i och med att de sällan är bra intonerade.