Visste du det här om Avicii?

Avicii har, till mångas förtvivlan, officiellt avslutat sin karriär. Länge lär dock han och hans musik, som fortfarande spelas på radio, leva kvar. I den här texten bjuder vi på mer och mindre kända fakta om den svenska DJ:n. 

 • Aviciis riktiga namn är Tim Bergling.
 • Enligt egen utsago kommer namnet “Avicii” från termen “Avici” inom buddhismen. När han registrerade sig på den numera forna musikportalen MySpace, var användarnamnet “Avici” dock upptaget. Han lade därför till et “i” i slutet.
 • “LE7ELS” var låten som förde Avicii in i rampljuset på riktigt. Den nådde topp 10 i länder över hela världen och få har lyckats med att undgå att höra den. I låten finns en sample “Something’s Got a Hold on Me” av Etta James.
 • Redan vid åtta års ålder började han att mixa och producera i sitt pojkrum.
 • Låten “Fade into Darkness” innehåller delar av “Perpetuum Mobile” av Penguin Cafe Orchestra.
 • Innan text skrevs till “Fade into Darkness” gick den under arbetsnamnet “Penguin”.
 • “Pingvin” samplades av Leona Lewis på hennes singel “Collide”. Dock skedde det utan tillåtelse, vilket fick Avicii att försöka stoppa Leona från att lansera låten. Det hela utvecklades till en tvist som sedermera fick lösas i domstol. Lösningen? De båda två skulle arbeta tillsammans med låten.
 • Han föddes i Stockholm den 8 september 1989, något som innebär att han pensionerade sig redan vid  26 års ålder.
 • Daft Punk, Swedish House Mafia och Eric Prydz är exempel på musiker som influerat Avicii enligt honom själv.
 • Hans mor, Anki Lidén, är en skådespelerska som har dykt upp i otaliga filmer, både på bioduken och i tv-rutan.
 • När Avicii nådde två miljoner följare på Facebook släppte han en låt som heter “Two Million”.
 • Två av hans låtar har nominerats till Grammys för Best Dance Recording, “Sunshine” 2012 och “LE7ELS” 2013.
 • Avicii uppträdde på det kungliga bröloppet mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.